SUBWAY SURF - den milda drömmen om en kronologisk förändring

Fritt översatt efter Karen Pryor, biolog och legend inom träning med positiv förstärkning. Anpassat efter svenska miljöförhållanden.

"Hur människor reagerar på den som vill förändra. I kronologisk ordning:

1. Ignorerar dig. 2. Låtsas hålla med dig men gör i verkligheten ingenting. 3. Gör motstånd, fördröjer, sätter käppar i hjulet. 4. Attackerar dig öppet. Den farliga fasen, men också ett tecken på att förändring kan vara på väg. 5. Tar till sig. 6. Tar åt sig äran. 7. Börjar omvända andra. Vad de säger under förändringsprocessen: 'Det kanske fungerar för dig och dina vänner men inte för mig.' (tar till sig) 'Låter användbart men hör inte riktigt hit.' (tar till sig och använder) 'Några av mina vänner använder detta tänk ibland när de tycker det behövs.' (använder) 'Å, ja, det har vi gjort i många år, det är ganska bra.' (använder och tar åt sig äran) 'Vi har skapat ett verkligt bra projekt för det här, det borde du pröva.' (tar åt sig äran och har börjat omvända andra) Hur den som arbetar för förändring kan reagera på ett smidigt sätt som ökar chansen för att uppnå förändring: 1. När de ignorerar dig, hitta likasinnade och fortsätt. 2. Tro inte på läpparnas bekännelse. Hitta likasinnade och fortsätt. 3. Bemöt motstånd med uthållighet. Gå runt, pröva andra vägar. Fortsätt. 4. Öppna attacker är ett känsligt stadium. Människor kan till exempel förlora sitt jobb. Avvärj, ducka och håll ut. Ta inte attacken personligt, inte ens när det är en personlig attack. En attack ger dig information; den säger dig att: 1. a) Du har kommit en bit på väg. Förändringen är på väg men har väckt aggressivitet och rädsla att förlora mark. b) Den som attackerar är rädd. Visa empati. c) Den som attackerar tror fortfarande på det gamla. 2. Tar till sig och använder. Detta stadium kan hålla i sig länge. Fortsätt med att förhålla dig generöst och positivt. 3. Tar de åt sig äran för din idé? För allt i världen – låt dem. Ditt mål är förändring. Erkännande och beröm är förstärkare som inte kostar så mycket. Människor som gillar sådant är omättliga. Ge bort hinkvis. 4. Börjar de förstå förändringen? Bra. Om du vill förändra något annat har du nu fått nya vänner."

Jag drömmer att förändringen går till på detta sätt. Börjar här, slutar där. Att det inte handlar om att dräpa odjuret och volta skeppet. Att det handlar om att ducka och kasta sig framåt. Som de lysande hjältarna i Subway surf: Luzy, Tricky, Frizzy, Tasha, Yutani, Zoe.

/Lisa G

Publicerad som bidrag till en samling av queerheter 25 januari 2014 Copyright: Lisa Gålmark